Matthijs (13) vroeg:
Zijn vallende sterren net zo heet als de zon?

Beste Matthijs,
Vallende sterren zijn stukken van kometen of meteorieten die de atmosfeer van de aarde binnenkomen. Normaal gesproken draaien die kometen en meteorieten rond de zon. Maar soms komen ze in de buurt van de aarde, en vallen ze naar het oppervlak. In de atmosfeer krijgen ze te maken met heel veel luchtweerstand. Daardoor warmen ze op en worden ze heet, heel heet. Gemiddeld bereikt zo'n "vallende ster" een temperatuur van ongeveer 1650 graden Celsius. Ter vergelijking: de vlam in een kaars is ongeveer 1000C!
Vallende sterren zijn heel heet dus, maar niet zo heet als de zon. Het oppervlak van de zon is namelijk 5500 graden Celsius. Ongeveer drie keer zo warm als een gemiddelde vallende ster dus! En midden in het centrum van de zon is het zelfs 15 miljoen graden Celsius! Dat is dus ongeveer duizend keer zo warm als een vallende ster wordt!

Vallende sterren zijn prachtig om te zien. Wist je dat je ongeveer kunt voorspellen wanneer ze gaan vallen? Dat gebeurd op momenten dat de baan van onze aarde kruist met de baan van een komeet of meteoriet. Gedurende de nachten dat dat zo is, kun je veel meer vallende sterren zien dan normaal. Eén van de bekendste meteorietenregens zoals die genoemd worden zijn de Perseïden. Het hoogtepunt daarvan ligt op ongeveer 13 augustus. En ze beginnen ongeveer op 11 augustus. Dat is toevallig ook de datum waarop dit antwoord is geschreven. Dat wordt dus laat naar bed en languit in het gras liggen vanavond!
