top of page

Borre (8) vroeg:

Welke kleur komt het meest voor in Nederland?

De kleur van Nederland

Antwoord gegeven door:

Project Manager

Postbus71

naturalislogocropped.png

Beste Borre, 


Wat een leuke vraag!

Op  satelietfotos van Nederland zoals die op  Google Earth kun je zien dat Nederland een heel groen land is. Helemaal als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Libië of Saudi-Arabië. Die landen zijn vrijwel helemaal bruin. De kleur groen die Nederland op die foto’s gemiddeld heeft is geen felle kleur groen. Het is eerder een beetje grijsgroen. Dat komt door alle wegen en daken die voor een flinke scheut grijs en bruin zorgen. Maar de overheersende kleur lijkt groen. Van de bladeren aan de bomen in de bossen en aan de planten in de tuinen en de parken, maar vooral van het gras op de velden en in de weilanden. In de herfst en de winter zal Nederland een stuk bruiner zijn. Maar het meeste groen komt van het gras, en dat blijft GROEN, ook in de winter.

Behalve… als het gesneeuwd heeft! Dan is Nederland voor een groot deel bedekt in sneeuw, en dan is WIT waarschijnlijk de meest voorkomende kleur.

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg

Maar aan de oppervlakte als het niet gesneeuwd heeft is het antwoord grijsgroen... Of toch niet?

Als je de meren, rivieren, de waddenzee en onze territoriale wateren mee telt, dan is de meest voorkomende kleur in Nederland DONKERBLAUW!

Het hangt er dus maar net vanaf waar je onze landsgrenzen trekt, en op welk moment je de vraag stelt. Maar ja, kun je zeggen, dan heb je het alleen over het bovenste laagje. Onder de sneeuw is Nederland gewoon voor een groot deel grijsgroen. En daarmee komen we op het volgende antwoord, want als we laagjes mogen weghalen om tot de “eigenlijke” kleur te komen, dan veranderd het antwoord. Want onder al dat groene gras en bladerdek zit heel veel bruin en grijs, van het zand, de aarde en de klei waar Nederland uit bestaat. Dat bruingrijze stuk Nederland is in wezen veel groter dan het groene laagje aan de oppervlakte. Dus misschien is het antwoord wel BRUINGRIJS!

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg

Maar als we zo beginnen dan is het antwoord misschien nog wel anders. Want dat bruingrijze deel van Nederland dat is alleen de aardkorst, en die is ongeveer 30 tot 50 kilometer dik. Daar onder begint de buitenmantel, en die is veel dikker: ongeveer 650 kilometer. Die mantel is roodgloeiend. Dus misschien is het antwoord wel: ROOD.

Maar in wezen gaat Nederland gewoon door tot het centrum van de aarde. En dat is wel 6371 kilometer diep. Nederland heeft dus eigenlijk een soort kegelvorm, met een punt diep in de aarde. De punt van die kegel in het centrum van de aarde is waarschijnlijk witgloeiend. Maar dat is alleen het puntje van de kegel. Dus dat is niet het meest. De dikste aardlaag is de binnenmantel. Die is ongeveer 2000 kilometer dik. Qua volume is Nederland voor het grootste deel binnenmantel. En die is oranje gloeiend. Dus toepasselijk genoeg, is het grootste deel van Nederland waarschijnlijk ORANJE!

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg
bottom of page