Nilou (14) vroeg:
Waarom is de kleur van de lucht blauw?

Beste Nilou,
Licht bestaat uit golven (én tegelijk uit deeltjes). Net als golven in bijvoorbeeld water zijn niet alle lichtgolven even groot. Ze verschillen van elkaar in golflengte. De golven waaruit rood licht bestaat zijn bijvoorbeeld langer dan de golven waaruit geel licht bestaat. Die zijn weer langer dan groene golven, en die zijn op hun beurt weer langer dan blauwe lichtgolven.
Het licht van de zon bestaat uit licht van allerlei verschillende golflengtes, oftewel kleuren. Samen zien we die kleuren als wit licht. Daarom is de zon wit als je er direct naar zou kijken (niet doen, daar kun je blind van worden). Als al het licht rechtdoor zou gaan als het in onze atmosfeer terecht komt, dan zou je de hemel als zwart zien, en de zon wit. Maar dat is niet zo. Een deel van het licht van de zon raakt namelijk in de atmosfeer "de weg kwijt". Dat licht botst tegen de moleculen in de lucht, en raakt dan even uit koers. Later bereikt dat licht toch nog met een omweg het oppervlak, en onze ogen. Maar niet al het licht raakt afgeleid. Vooral het blauwe licht raakt afgeleid. De andere kleuren gaan veel meer rechtdoor.

Je kunt het vergelijken met de golven in de zee of op een meertje als er wind staat. Als je zelf golven in de zee of in dat meertje maakt, dan komen die golven die je zelf maakt niet zo ver. Ze zijn maar klein, en raken snel verstrooid door de golfjes die er toch al waren. Jouw golven hebben maar een kleine golflengte en raken dus al snel afgeleid in alle richtingen. Net als dat blauwe licht. Maar als er een tsunami aan komt rollen, dan gaat die gewoon rechtdoor, ongeacht de golven die er al waren. Die tsunami heeft namelijk een veel grotere golflengte. Net als bijvoorbeeld rood licht.
Oftwel: de lucht is blauw omdat blauw licht verstrooid als het botst met de lucht terwijl andere kleuren dat niet of minder doen.
Een andere mooie uitleg vind je hier!
